Hoeveel korting wilt u voor uw wijn?

Want het is zo fijn om aan vrienden te vertellen dat je een Amarone hebt gekocht voor onder de tien euro. En hij smaakte ook prima. Nou, dat laatste kan natuurlijk, maar heb je dan wel eens een echte Amarone geproefd?

Onlangs is er serieus onderzoek gedaan naar de totstandkoming van “onze wijnprijzen”.

Een van de conclusies is: Kortingen op wijnen zijn in Nederland in strijd met Mededingingswet?

Een bepaling in de mededingingswet geeft namelijk aan dat een bedrijf mag adverteren met kortingen op alcohol , maar dat dit maximaal  50% van de verkoopprijs mag bedragen. Dus met twee voor de prijs van één zit je op het randje. Toch zie ik echt wel eens kortingen van 60% en zelfs hoger. Buiten het feit dat ik geen ondernemer ken die een bedrijfseconomische verantwoorde korting van 60% kan geven op zijn diensten of artikelen, gaat er bij menig consument toch geen lampje branden dan alleen die van een hersencel die korting ziet.

Wijnvoordeel adverteerde onlangs met een Rioja tegen 60% korting. Ze werden terecht op de vingers getikt door de Stiva. Maar de handhaver, de reclame code commissie, gaf het bedrijf de “aanbeveling” zich niet meer op dergelijke wijze te uiten. Had Wijnvoordeel er echter voor gekozen de aanbieding te brengen als een “prijsstelling”, dan had het bedrijf die 60% lagere prijs gewoon mogen communiceren met hun klanten, mits die niet eenmalig of tijdelijk is, want dan is het toch weer een korting.

Dus is het dan ineens wel goede wijn?

Enige tijd geleden hadden we de supermarktoorlog, de voorspelling is dat we hetzelfde gaan krijgen met alcohol. Zo zullen bijv. online wijnverkopers een buitenkans zien agressief in te zetten op prijsstelling.

De lagere prijsstellingen zullen uiteindelijk betaald worden door de wijnboeren die voor minder geld, kwalitatief mindere wijnen gaan produceren om de lagere prijzen in de Supers mogelijk te maken.

De knaken wijn zoals ik ze noem (voor de jongere lezers onder ons, vroeger was een knaak, twee gulden en vijftig cent).

Koop je die, en dan citeer ik Harold Hamersma: “Dan heb je dus dure wijn, en weet je wat dat is?

Dat is goedkope wijn die vies is.”

 

Santé